0723341806
 

להתייעצות עם צוות עורכי הדין התקשרו: 0723341806

הנהלת משרד עו"ד רד, שאולי-מור

פציעה משריפה עקב התלקחות ממגע עם רכיבי חשמל של המלגזה - "תאונת דרכים"?

פציעה משריפה עקב התלקחות ממגע עם רכיבי חשמל של המלגזה - "תאונת דרכים"?

עורכי דין המתמחים בנזיקין מגלים לעיתים יצירתיות בניסיונם להחיל תאונות הגורמות לנזקי גוף תחת חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975. הטעם לכך הוא שעל פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 לא נדרש התובע להוכיח רשלנות המזיק, ולמעשה האחריות היא מוחלטת והדיון נסוב סביב שאלת גובה הנזק בלבד.

חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975, מגדיר "תאונת דרכים" כך- מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה... או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המיכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי...";

חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 מגדיר מהם הרכבים החוסים תחת הגדרת החוק- "רכב הנע בכוח מיכני על פני הקרקע ועיקר יעודו לשמש לתחבורה יבשתית, לרבות רכבת, טרקטור, מכונה ניידת הכשירה לנוע בכוח מיכני בכביש ורכב נגרר או נתמך על ידי רכב מנועי, ולמעט כסא גלגלים, עגלת נכים ומדרגות נעות".

בפרשת "אליהו נ' נסרה זאהי ואח' (ע"א 7984/99 ו- רע"א 7987/99) נדון מקרה שבו הנפגעים עבדו בשירות חסין שירותי גז ודלק. במועד הארוע עבדו בסככה לטיפול בבלוני גז קטנים במפעל העוסק במילוי ואחסנה של גז ועסקו בפירוק מיכלי גז והתקנת ברזים במיכלים. תוך כדי עבודתם נפלט גז מהמיכלים בהם עבדו והאויר מסביב נתמלא בגז. במקום ארעה שריפה והעובדים נכוו בכל חלקי גופם. בעת האירוע ניצבה באתר מלגזה בעלת מערכת הצתה חשמלית. העובדים הגישו תביעת פיצויים על נזקי הגוף שנגרמו להם. השאלה שעלתה לדיון בבית המשפט העליון היא האם ארוע התאונה מהווה "תאונת דרכים" במשמעותו של מושג זה בחוק הפיצויים, וזאת נוכח האפשרות כי השריפה במקום פרצה עקב התלקחות הגז שהתפזר בסביבה כתוצאה ממגעו עם רכיבי מערכת החשמל של המלגזה שהייתה פתוחה במועד האירוע.
בית המשפט העליון קבע כי על השימוש ברכב להיות בגדרי הסיכון התעבורתי ולמטרות תחבורה וכי לא הוכח כי השארת מתג ההפעלה במלגזה במצב פתוח נועד למטרות תחבורה. לפיכך לא הוכח שהאירוע עונה להגדרת "תאונת דרכים" על פי החוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975.