0723341806
 

להתייעצות עם צוות עורכי הדין התקשרו: 0723341806

הנהלת משרד עו"ד רד, שאולי-מור

יצאתי מהאוטו ורכב פגע בי האם זו תאונת דרכים? מי יפצה אותי?

יצאתי מהאוטו ורכב פגע בי האם זו תאונת דרכים? מי יפצה אותי?

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מגדיר תאונת דרכים באופן הבא – מאורע אשר בו נגרם נזק גוף לאדם כתוצאה משימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה.

על פי החוק, גם יציאה מרכב וגם פגיעה מרכב אחר מהווים "שימוש ברכב מנועי" ולכן באים במסגרת הגדרת החוק כתאונת דרכים.

השאלה האמיתית הנשאלת במקרה זה, היא על ידי מי יפוצה הנפגע.

שכן, אם יוחלט שפגיעתו היא במהלך היציאה מהרכב, אזי הוא עדיין נחשב למשתמש ברכבו שלו ואז יהיה זכאי לפיצוי מחברת הביטוח בה ביטח את רכבו בביטוח חובה.

לעומת זאת, אם יוחלט שהסתיימה יציאתו מהרכב, אזי ייחשב להולך רגל ויהיה זכאי לפיצוי מחברת הביטוח של הרכב שפגע בו בהיותו הולך רכב.

רע"א 10785/08 אורן שחור נ' דניאל קאר, ניתן ב-19.04.09 מדובר במקרה בו אדם נפגע מרכב חולף, עשר דקות לאחר שעמד בחוץ בזמן שהמתין לגרר שייקח את רכבו התקול. בפסק דין נקבע כי המתנת התובע לגרר מחשיבה את התובע להולך רגל ולא משתמש ברכב ועל כן החבות לפצותו מוטלת על הרכב הפוגע ולא על חברת הביטוח של רכבו. בפסק הדין נכתב כי כאשר בית המשפט נדרש להכריע האם אדם נפגע מרכב חולף הינו משתמש ברכבו או הולך רגל, מוטל עליו לבחון האם התקיים במקרה הספציפי אחד השימושים המנויים ברשימה הסגורה שבהגדרת המשנה בסעיף 1 לחוק הפיצויים. חשוב לומר שאין די בקשר סיבתי עובדתי לשימוש אלא נדרש להוכיח שימוש במובן שניתן לרכיביה השונים של הגדרת המשנה בפסיקת בתי המשפט. לא די בכך שהימצאותו של אדם מחוץ לרכב נבעה משימוש קודם או משימוש עתידי במכונית, אלא צריך להוכיח כי הימצאות הנפגע מהווה לכשעצמה שימוש ברכב מנועי.